Новини

Volonter.org: платформа, де звичайні люди реалізовують незвичайні ідеї

05 жовтня 2016

 

На початку вересня 2014 року на один із номерів, що буди вказані на сайті для збору коштів пораненим військовим, зателефонувала жінка. Вона працювала учителем у одній із сільських шкіл на Житомирщині. Разом із учнями вони вирішили зібрати гроші для пораненого В’ячеслава Хільчишина. Побачили сюжет про нього на телебаченні, потім знайшли інформацію про нього на сайті «Герої АТО», організували концерт і, зібрали на лікування кілька тисяч гривень.

На той час сайт ініціативи «Герої АТО» працював лише кілька місяців. Журналісти збирали інформацію про тих, хто перебував у шпиталі і потребував грошей на лікування. Ми іще тоді не знали, чи допоможе цей сайт хоча б одній людині «стати на ноги», повернутись до нормального життя.

Але з’являлись такі люди, як ця жіночка. Вони телефонували і хотіли допомогти. З кожним днем таких людей ставало більше. Не кожен міг перерахувати гроші, але кожен міг робити щось корисне для хлопців та дівчат, які воювали на Сході - проводити акції, перекладати анкети поранених на інші мови, готувати сухі борщі і відправляти їх на фронт, плести маскувальні сітки, шити взуття для військових чи приділяти кілька годин свого часу роботі у шпиталі, надавати психологічну підтримку чи просто допомагати під час реабілітації. Усі ці люди хотіли бути волонтерами, але у них виникала проблема: як знайти тих, кому ця допомога потрібна саме зараз. Що робити, щоб бути ефективними? Як допомагати так, щоб ця допомога доходила до адресата?

За даними дослідження компанії GfK, яке було проведено в 2014 році, 23% населення України займалось волонтерською діяльністю. Більшість робили це самостійно, поза межами будь-яких інституцій чи організацій. В цифрах – це 8 мільйонів українців, яких ми називаємо волонтерами. Усім цим волонтерам потрібен ефективний інструмент для комунікації.

Платформа працює за принципом «Яка допомога нам потрібна» і «Чим я можу бути корисним»?

 

Більшість громадських організацій чи волонтерських ініціатив шукають людей для реалізації спільних проектів у соціальних мережах чи з допомогою власного сайту. Коли ми тільки створювали організацію й запускали сайт «Герої АТО», ми також шукали волонтерів і однодумців. Ми раді, що ці люди знайшлись і стали частиною великої команди. Але оперативно шукати людей у різних куточках світу для різних завдань – це не просто.

 

Так народився задум – створити зручну платформу для того, щоб гарні ідеї таки знаходили підтримку, а люди, які хочуть допомоги своїм умінням чи вільним часом, могли долучитись до проектів, де на них чекають.

 

«У кожного з нас народжуються геніальні ідеї. Якісь із них ми можемо реалізувати самостійно, а іноді для того, щоб проект змінив цей світ, нам потрібна допомога. Саме для того, щоб люди з видатними ідеями і задумами знаходили допомогу, а волонтери мали можливість знайти проекти, де їх вміння або час будуть корисними, ми створили платформу volonter.org», - розповідає Анатолій Мазарчук.

 

Платформа працює за принципом «Яка допомога нам потрібна» і «Чим я можу бути корисним»?

Громадські організації чи ініціативи, а також волонтери створюють події чи завдання, описують, яка допомога їм потрібна і, які люди можуть бути корисними у реалізації задуму. Так формується команда.

Люди, які мають час прояв мужності та волонтерство, знаходять тих, кому вони можуть допомогти. Вони спілкуються, обговорюють деталі заходів, планують та вносять виправлення у майбутній проект. Вони знаходять шляхи реалізації справді великих та визначних ініціатив. Хтось може присвятити кілька годин власного часу, щоб створити для організації, яка збирає гроші на лікування дітей, банер чи сайт.

Хтось може прийти на акцію, допомогти із підручним матеріалом, намалювати плакат. Люди завдяки цій платформі зможуть зробити набагато більше, знайти однодумців, реалізувати найсміливіші задуми та плани.

«Тут звичайні люди можуть втілити у життя незвичайні ідеї. Наше завдання – зробити спілкування між різноманітними волонтерськими спільнотами зручним та комфортним. Переконані, що завдяки ефективній комунікації буде реалізовано значно більше корисних проектів», - додає Анатолій Мазарчук.

 

 

Візія майбутнього

Аналогічні проекти існують і в інших країнах, вони вже допомагають людям здійснювати мрії. Найбільш популярна платформа – американський volunteermatch. За перший місяць роботи на український платформі зареєструвались кілька сотень волонтерів і кілька десятків громадських орагнізацій.

Засновники розповідають, що як тільки запустили проект – ним користувались переважно волонтери, як допомагали на Сході. Але з часом кількість тих, хто займається іншими напрямками волонтерської роботи, виросла.

«Сьогодні ми думаємо про ту жінку, яка в 2014-му телефонувала й шукала, як їх передати гроші на Схід. Це була по суті комунікація в ручному режимі: вона телефонувала нам, ми шукали когось із своєї бази, телефонували їм і так передавали гроші. Сьогодні у нас є платформа, яка виконує усі ці функції. Сподіваємося, що вона допоможе не одній хорошій ініціативі стати реальністю», - резюмував Анатолій Мазарчук.

Проект реалізовує ГО Development Foundation спільно з ГО "Цент підтримки волонтерського руху Волонтер.оргза фінансової підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

 

Катерина Бистрицька,

медіа-координатор платформи Volonter.org