Новини

16 днів проти ґендерного насильства: активісти розповіли про домашнє насильство депутатам і гостям ВР

08 грудня 2017

 

Виставка картин, яка покликана привернути увагу громадськості до проблем домашнього насильства, розпочала роботу в приміщенні Верховної Ради. Про це повідомляють організатори виставки – Ліга захисту прав жінок “Гармонія Рівних” та “Біла Стрічка”, народний депутат України Ірина Суслова, а також Анна Діанова, українська художниця, член міжнародної мистецької виставки GemlucArt у Монако.

Заходи у Верховній Раді проходять в рамках всесвітньої ініціативи «16 днів проти ґендерного насильства» та Дня прав людини.

“Український уряд має провести законодавчу реформу у сфері захисту прав жінок і дітей, особливо в аспекті домашнього насилля, має відбутись ратифікація Стамбульської конвенції та Україна має приєднатися до міжнародної реформи Гаагської конвенції в аспекті домашнього насилля. Україна займає 61 місце з 152 країн за показниками гендерної нерівності”, - йдеться у повідомленні організаторів.

Також вони зазначають, що після початку воєнного конфлікту на Сході країни ситуація тільки погіршилася.

“За даними НАН України 68% жінок страждають від насилля в родині, лише 2% жертв звертаються до суду. Кількість офіційно зареєстрованих звернень жінок щодо домашнього насилля збільшилася на 50% за останні 2 роки та досягає 150 000 зареєстрованих звернень за минулий рік. Багато випадків домашнього насильства пов’язані зараз в Україні з проблематикою реабілітації бійців, які повертаються в родини з лінії фронту АТО”, - зазначають організатори виставки.

У рамках акції організатори роздали народним депутатам та гостям заходу емблеми білої стрічки, як міжнародного символу боротьби з явищами домашнього насильства.

Нагадаємо, що Міжнародна кампанія боротьби проти насилля над жінками проводиться щорічно з 25 листопада (День протидії насильству проти жінок) по 10 грудня (День прав людини), започаткована за ініціативи Першого всесвітнього інституту жіночого лідерства у 1991 році. Зараз більше 3700 організацій з 164 країн світу приймають участь у цій акції щорічно.

Громадська організація “Біла Стрічка” була започаткована за підтримки польських та українських громадських активістів з метою боротьби з явищами домашнього насильства в українському суспільстві, вона є частиною міжнародного руху White Ribbon - жінки проти домашнього насильства.

Захід відбувся за підтримки міжнародних партнерів: представникыв української діаспори Каліфорнії та Нью Йорку. Серед українських партнерів: ГО “Грузинський Національний Легіон”, Міжнародна Амбасада Жінок – Підприємців, юридичні компанії «Lavrynovych & Partners Law Firm» та «Questa Consulting», а також Український гуманітарний ліцей КНУ ім. Т. Шевченка. Захід відвідали: бійці з АТО, зокрема представник США, який воює в складі Грузинського Легіону в Україні.