Новини

ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ОСІБ ЯКІ ПРИБУВАЮТЬ З УКРАЇНИ ДО ПОЛЬЩІ

14 березня 2022

Bizhenci_dopomoga_polshcha_golovni_porady

 

1. Що я маю робити після перетину кордону?

Якщо не потребуєте термінової допомоги та має місце для тимчасового перебування, тоді не потрібно реєструватися в приймальному пункті або де-небудь ще. Ви можете відразу їхати до свого місця призначення по усій території Польщі. 

 

2. Чи потрібно мені звертатися до Посольства / Консульства? Чи потрібно мені реєструватися в Посольстві / Консульстві?

Ви маєте право звернутися до Консульства у разі потреби. Немає необхідності повідомляти консульство України про Ваше прибуття до Польщі! Консульство не веде жодного реєстру/списку біженців.

 

3. Що потрібно щоб перебувати в Польщі легально / Скільки часу я можу перебувати у Польщі легально

Усі українці у Польщі, незалежно від причин, підстав та мети перебування, які на станом на 24.02.2022 легально перебували на території Польщі можуть перебувати тут 18 місяців (в окремих випадках до 31.12.2022).

 

4. Чи потрібно мені протягом 14 днів зголоситись до консульства у разі перетину кордону за документом іншим ніж закордонний паспорт (внутрішній паспорт, ID картка, свідоцтво про народження тощо)?

Ні, не потрібно. Особам, які втікають з України від збройного конфлікту, не треба реєструватися у консульстві, чи якнайшвидше вносити відомості про дітей у паспорт чи продовжувати паспорт. Для запису у дитсадок чи школу, можна скористатись свідоцтвом про народження (детальніше у розділі «Що потрібно щоб віддати дитину до школи / дитсадочку»). 

 

5. Як я можу підтвердити, що приїхав до Польщі після 24 лютого 2022?

Якщо Ви перетинали українсько-польський кордон, то для цього достатньо надати документ, в якому польським прикордонником проставлений дата-штамп з датою Вашого в’їзду. 

Якщо Вам такий штамп не проставили рекомендуємо звернутися за відповідною довідкою (Potwierdzenie wjazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej) до найближчого відділення Прикордонної служби Польщі. Інформація про такі пункти у Польщі доступна за посиланням https://bit.ly/3CSfhLz.

 

6. Чи потрібно отримувати статус біженця

Детальніше про статуси тут https://bit.ly/35RmUWc

Отримати статус біженця є Вашим правом, а не обов’язком. Після перетину кордону Ви маєте 14 днів щоб подати заяву на статус біженця до Прикордонної служби Польщі (Straż Graniczna). Однак, навіть без цього статусу Ви можете проживати у Польщі щонайменше 18 місяців https://www.gov.pl/web/udsc/---------. 

 

7. Як отримати закордонний паспорт у Польщі.

В умовах війни виготовлення війни тимчасово призупинено. Тому дипломатичні представництва та консульські установи не можуть у цей час оформити Вам новий закордонний паспорт навіть якщо Ви його сильно потребуєте.

 

8. Що мені може зробити Посольство/ Консульство?

Особам, які втікають з України від збройного конфлікту, не треба реєструватися у консульстві, чи якнайшвидше вносити відомості про дітей у паспорт чи продовжувати паспорт. У разі необхідності консульство може:  

1) продовжити строк дії закордонного паспорта до 5 років у разі його закінчення (для дітей строк паспорта може бути продовжено на 4 роки);

2) внести відомості про дітей / дитину, яким немає 16 років, до паспорта одного з батьків;

3) у випадку, якщо у Вас є лише внутрішній паспорт (старого взірця у вигляді книжечки), де відсутні записи латиницею, Ви можете оформити Свідоцтво про ідентифікацію особи, де Ваші персональні дані будуть зазначені польською, англійською та українською мовами.

Детальніше тут https://bit.ly/3ia8QcR 

 

9. Куди звертатися у Польщі?

Якщо потребуєте тимчасового розміщення, харчування та отримання першої медичної допомоги, правової консультації після перетину українсько-польського кордону слід звертатися до приймальних пунктів, які знаходяться у прикордонній зоні та у містах Польщі. Вони розташовані на всіх пунктах перетину українсько-польського кордону та вокзалах (dworzec centralny). Як правило, інформаційні афіші про такі пункти виконані на тлі кольорів українського прапора і його назва зазначена українською та польською мовами.

У таких пунктах Вас можуть направити до Центрів з прийняття українців у потребі, де Вам дадуть можливість перепочити, їжу, можливість заночувати у теплому місці (на добу або більший строк).  Їх перелік знаходиться тут https://www.gov.pl/web/ua/-2

Цей перелік не є вичерпний. Центрів може бути більше за рахунок пунктів відкритих владою міст. Про них Ви можете дізнатися на офіційному сайті такого міста (як правило, сайт міста виглядає так: «назва міста».pl).

 

10. На яку допомогу в Польщі я можу розраховувати?

Інформація про те, на яку допомогу можна розраховувати у Польщі Ви можете знайти за посиланням  на офіційній сторінці Уряду цієї країни https://www.gov.pl/web/ua

Громадяни України, які прибули після 24.02.2022  мають право безкоштовного проїзду територією Польщі потягами, право на працю, на безкоштовне медичне лікування та на безкоштовне навчання своїх дітей в школах, дитсадках та ліцеях.

Медична опіка: У Вас є доступ до польської медичної системи на тих самих умовах, що й у громадян РП без додаткових страхувань та плати. Україномовна інфолінія для пацієнтів: +48 800190590.

Освіта: діти віком 7-18 років мають право на безкоштовне навчання в польських школах. За деталями слід звертатися за номер телефону: +48 2234 74 708 або e-mail: ukraina-szkola@mein.gov.pl 

Праця: на час перебування в Польщі можна працювати легально. З метою пошуку вакансій рекомендовано відвідати веб-портал oferty.praca.gov.pl, який є також доступний в україномовній версії. 

Громадський транспорт: до кінця березня 2022 року для мігрантів з України запроваджено безкоштовний транспорт. Завдяки цьому українці можуть легко дістатися до інформаційних пунктів та місця свого перебування. Поїздки здійснюються на підставі паспорта з в’їзним штампом  починаючи з дати  24 лютого або карти перебування біженця (tymczasowe zaświadczenie cudzoziemca) або тимчасового документа, що посвідчує особу.

 

11. Куди звертатися для працевлаштування у Польщі?

Для працевлаштування зверніться до бюро зайнятості (urząd pracy) міста де Ви знаходитеся або до Центру прийняття мігрантів у Вашому місті. 

Також рекомендуємо веб-портал oferty.praca.gov.pl, який є також доступний в україномовній версії.

Якщо ви в’їхали до Польщі по внутрішньому паспорту старого зразка (у вигляді синьої книжечки) – можна звернутись до консульства за оформленням  Свідоцтва про ідентифікацію особи https://bit.ly/3ia8QcR

 

12. Куди звертатися якщо немає де проживати?

Якщо потребуєте тимчасового розміщення, харчування слід звертатися до приймальних пунктів, які знаходяться у прикордонній зоні та у містах Польщі. Вони розташовані на всіх пунктах перетину українсько-польського кордону та вокзалах (dworzec). Як правило, інформаційні афіші про такі пункти виконані на тлі кольорів українського прапора і його назва зазначена українською та польською мовами. У таких пунктах Вас можуть направити до Центрів з прийняття українців у потребі, де Вам нададуть можливість перепочити, їжу, можливість заночувати у теплому місці (на добу або більший строк). Їх перелік знаходиться тут https://www.gov.pl/web/ua/-2. Звертаємо увагу, що цей перелік не є вичерпний. ЇХ може бути більше за рахунок пунктів відкритих владою міст. Про них Ви можете дізнатися на офіційному сайті такого міста (як правило, сайт міста виглядає так: «назва міста».pl).

 

13. Що треба щоб віддати дитину до школи / дитсадочку?

Зверніться до адміністрації найближчої до Вас школи. Вам необхідно буде надати свідоцтво про народження дитини та, за наявності, документи про хід її навчання в Україні. Їх переклад польською мовою значно полегшить комунікації та процес зарахування дитини до школи.

- Дитячі садки – wpp@um.wroc.pl, 71 777 87 06

- Початкова школа – wpp@um.wroc.pl, 71 777 87 06

- Старша школа - wpp@um.wroc.pl, 71 777 77 91

 

14. Що таке Песель PESEL та як його отримати? 

PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) — це цифровий символ, що надається кожній людині для її ідентифікації. 

В законодавстві не вказано, що отримання Pesel є обов’язковим, але очевидно, що без нього довго перебувати в Польщі буде практично неможливо.

Для його отримання Вам необхідно подати заяву до міської державної установи (Urząd) за місцем проживання. Для більш детальної консультації радимо звернутися до рецепційного пункту.

 

15. Чи можу я поїхати до інших країн і які для цього треба документи?

Режим в’їзду на території інших країн регулюється законодавством таких країн. В умовах війни багато країн змінили чи змінюють правила в’їзду до українців та або вимоги до документів, які ними подаються. Тож, після перетину польського кордону, якщо ви хочете поїхати в іншу країну, вам слід звернутися до посольства цієї країни. Перелік контактів до таких Посольств та Консульств у Польщі доступний за посиланням https://bit.ly/3I9CbPb.

 

16. Як може допомогти мені Посольство/ Консульство у зв’язку з моїм перебуванням на території Польщі?

Вам можуть надати Інформаційну підтримку, зокрема щодо наявних інформаційних пунктів з питань легалізації перебування, пунктів надання гуманітарної допомоги, доступу до медичних та освітніх послуг тощо.

 

Корисні посилання 

 

Сторінка для громадян України на сайті Уряду Польщі https://www.gov.pl/web/ua

 

Допомога українцям від Інституту прав мігрантів Instytut Praw Migrantów

 

Головний інформаційний портал для українців в Кракові https://uainkrakow.pl/

 

Куди звернутися, якщо немає де проживати

- https://uk.ukrainskidom.pl/

- https://uasos.org/ua/partners

- https://www.gov.pl/web/ua/-2

- https://www.wroclaw.pl/ua/