Новини

On 3 wheels: Ми організовуємо походи в гори для людей із інвалідністю

21 червня 2018

“On 3 wheels - Фонд здійснення мрій” розповідає про історію створення організації, мету та завдання, які вони ставлять перед собою, та ділиться порадами з тими, хто хоче стати волонтером. На питання відповідає керівник проекту Сашко Луцик.

 

З чого усе почалося? Як ви створити On 3 wheels?

 

Усе почалося з Мрії, у здійснення якої мало хто вірив. Іван Маслюк, у якого ДЦП, мріяв побачити Океан і добратися туди своїми силами.

 

Троє товаришів допомогли своєму другу, який самостійно не ходить, добратись до Лісабону, торкнутись океану і надихнути сотні людей з інвалідністю на здійснення своїх мрій.  Вони проїхали через 12 країн Європи (Україна, Польща, Чехія, Німеччина, Австрія, Ліхтенштейн, Швейцарія, Італія, Монако,Франція, Іспанія, Португалія), подолали 5000 км за 100 днів на спеціальному триколісному велосипеді. Саме тому так і назвали свій проект здійснення мрії «On 3 wheels» (На трьох колесах)

 

 

Іван, завдячуючи своїм друзям, побачив Альпи, побував на Атлантичному океані, відвідав європейські столиці та зі сльозами на очах фінішував на крайній точці Європи - Мисі Рока. Ця подорож змінила не тільки його, але і друзів, які вирішили йому допомогти.

 

Зараз ми спільно з небайдужими людьми організовуємо гірські походи, мандри та активний відпочинок для людей з інвалідністю. І ми щасливі!

 

Хто складає основу вашої організації?

 

Це все було б неможливим без підтримки друзів, партнерів і звичайно – волонтерів. Тому вони і складають нашу основу, а ми – зв’язкові між ними.

 

Яка ваша мета та цілі на найближчий час?

 

Наша мета – це зміна ставлення до людей з інвалідністю. Жоден волонтер, який раніше не мав друзів чи контактів з людьми з інвалідністю, не залишається таким, яким був до того. Ще одна важлива ціль – організація активного відпочинку для людей з інвалідністю. Ми хочемо показати їм безбар’єрність гір!

 

 

Що вдалося досягнути за цей час?

 

Важко виміряти досягнення організації математично. Це зміна свідомості і людей з інвалідністю, і волонтерів, і людей, які спостерігають, і нас самих.

 

 

Які складності у вас виникають при реалізації проекту?

 

Спочатку здається, що мільйон перепон на шляху: то фінанси, то транспорт, то люди. Але насправді, то вже і не такі значні перепони в порівнянні з тим, що переживають люди з інвалідністю щодня.

 

З ким ви співпрацюєте? Хто допомагає вам у реалізації проекту?

 

Співпрацюємо з ОККО (вони допомагають із пальним), Perfect PR (займаються донесенням нашої ініціативи до суспільства), Горгани (допомагають із туристичним спорядженням, а інколи ми також користуємося їхнім транспортом), Пекарня Пекар дає різні смаколики та фінансову підтримку.

 

Як можна долучитися волонтерам і яка допомога вам потрібна? Якими навичками потрібно володіти, щоб стати волонтером “On 3 wheels”?

 

Нам часто потрібна допомога з трансферами зі Львова до пункту призначення (пальне є), особиста допомога волонтерів під час походу. Також потрібні фотографи в походи, оператори (можливо хтось зробить мотиваційне відео). Особливих навичок не потрібно. Потрібно бажання допомогти і можливість підійнятися в гори! Приєднуйся до нас.