Новини

10 ідей для волонтерів-школярів

01 лютого 2017

Леслі Амос у підбірці “50 ідей для волонтерів-підлітків” пише, що волонтерство - це гарна можливість спробувати себе в громадській діяльності, допомогти іншим, знайти друзів, отримати професійні навички та нові можливості і досягти реальних змін на краще в країні чи місті. Щоб зорієнтувати учнів середньої школи, чим вони можуть бути корисні, Амос виділяє 10 надихаючих ідей.

 

Громадська організація “Центр сприяння волонтерському руху Волонтер.орг” адаптувала  та доповнила ці ідеї - можливо, котрась надихне і вас на гарні справи?

 

1. Подаруйте старий одяг або господарчі товари. Прогляньте вашу шафу або комору і знайдіть ці вкриті пилюкою речі, з яких ви уже виросли або більше їх не вдягаєте. Якщо вони в доброму стані, віддайте організаціям, які збирають такі речі і передають їх нужденним. Можете також занести їх до церкви. Або ж слідкувати за проектами на volonter.org. Наприклад, перед Новим роком Харківський Карітас проводив акцію “Звільни місце у своїй шафі”.

 

2. П’єте каву чи чай у кав'ярні? Подумайте про тих, у кого немає на це грошей і купіть “підвішену” каву. Оплатіть іще одну філіжанку, яку колись вип'є той, хто шукатиме у кав'ярні тепла.

 

3. Принесіть нові або майже нові іграшки до дитячої лікарні або у дитячий будинок.

 

4. Під час новорічних свят напишіть відповідь на листа Діду Морозу від бідної дитини. Відвідайте ваш місцевий відділ пошти, який бере участь в акції, отримайте там листа від дитини, придбайте подарунок і надішліть його поштою.

 

5. На ваш наступний день народження попросіть, щоб замість подарунків вам люди зробили пожертвування до благодійної організації на ваш вибір.

 

6. Надішліть «посилку турботи» учасникам бойових дій, ветеранам або пораненим солдатам. Можете також написати їм листа. Знайти інформацію про поранених ви зможете на сайті Герої АТО. Також контактуйте із перевіреними волонтерськими організаціями у нас на сайті та в соцмережах.

 

7. Долучіться до прибирання у своєму місті чи селі. Існує велика кількість ініціатив, які щороку навесні та восени проводять загальноміські прибирання. До слова, на сайті ініціативи “Зробимо Україну чистою” вже є мапа весняних прибирань. Також 12 березня у світі відзначають День садіння дерев - долучайтеся до такої ініціативи і ви!

 

8. Пожертвуйте дитячі книжки притулкам, бібліотекам та школам.

 

9. Долучіться до плетіння сіток на фронт. Або до приготування сухих борщів та овочевих наборів. Пошукайте організації у вашому місті, які роблять таку роботу. Впевнені, що ваша допомога їм знадобиться.

 

10. Допоможіть прибрати двір чи принести продукти із магазину літнім людям, які живуть по-сусідству.

 

Обов'язково слідкуйте за проектами на сайті volonter.org та створюйте і розвивайте свої власні ініціативи. На платформі є волонтери з усієї України і ви завжди зможете знайти підтримку та допомогу.

 

Підготував Анатолій Мазарчук